Mariet van de Ven

Schoolleider uit het eindverantwoordelijk management, Het Rijks vmbo en Pontem College, Nijmegen

Coachtraject

Als Mariet je aanvraag accepteert, ontvang je een bericht met contactgegevens zodat je samen je coachvraag verder kunt uitdiepen en een afspraak kunt inplannen.

Over Mariet

Het begeleiden van mensen is ooit de reden geweest om voor het onderwijs te kiezen. Niet helpen door te zeggen hoe het moet, maar mensen te helpen te leren hoe het kan. Dat gold voor leerlingen, dat geldt voor collega’s op allerlei posities.
In alles wat er in mijn loopbaan voorbijgekomen is, heb ik getracht dicht bij mezelf te blijven en het groter belang voor leerlingen en collega's voor ogen gehouden.
Ik denk dat ik, met de bagage die ik in de loop der jaren verzameld heb, voor andere (startende) collega’s een vraagbaak, spiegel en slijpsteen kan zijn.

Werkervaring

Sinds een kleine vijf jaar geef ik leiding aan een school (en sinds kort daarnaast ook aan een school voor nieuwkomers), bestaand uit oorspronkelijk twee aparte scholen. In het hele proces is het aangaan van verbindingen, maar ook het laten zien waar je voor staat en waarom dat zo is enorm belangrijk. Ik denk dat ik heb laten zien hoe je betrouwbaar en geloofwaardig kunt zijn, terwijl je toch scherpe en niet altijd populaire keuzes maakt.
De afgelopen jaren stonden voor mij in het teken van bouwen, ontdekken en verbinden. Van twee scholen naar een, van twee concepten naar een, van twee teams naar een en uiteindelijk samen in een gebouw.

Wat kenmerkt Mariet als coach

Het observeren van gedrag van mensen en het registreren van patronen vind ik heel erg boeiend.
Ik denk dat ik goed kan luisteren (en samenvatten/doorvragen), maar ook de vragen kan stellen die thema’s in een ander kader plaatsen en misschien soms een beetje schuren.
Bij alles wat je op je pad krijgt als leidinggevende is er sprake van inhoudelijke, zakelijke aspecten. En tegelijkertijd neem je jezelf en de manier waarop je gebakken bent mee. Anderen helpen daar de balans in te vinden geeft mij veel voldoening.

Wat Mariet inspireert

Met mensen mee mogen lopen op hun ontdekkingstocht vind ik de grootste beloning die je in het onderwijs krijgt. ongeacht of het om leerlingen of medewerkers gaat.